×
W górę
×
Akademia Płodności / Blog / Czego nie można jeść w PCOS – 10 zakazanych produktów
07.08.2018
Czego nie można jeść w PCOS – 10 zakazanych produktów

Zespół policystycznych jajników jest specyficzną jednostką chorobową wymagającą od cierpiących na nią kobiet modyfikacji dotychczasowej diety oraz stylu życia. Nie istnieje jedna złota zasada, którą należy się kierować przy zespole PCOS i towarzyszącym im często schorzeniom, jednak z całą pewnością należy wyeliminować z diety produkty wpływające negatywnie na obraz PCOS.

 

1

Płatki śniadaniowe – produkt, który reklama przedstawia jako dietetyczny, zdrowy i „fit”. W rzeczywistości jednak to pułapka dla kobiet z PCOS. Wysoki indeks glikemiczny (nawet ponad 80) i wpływający na niego dodatek cukru, działają szczególnie niekorzystnie dla kobiet z współwystępującą insulinoopornością.
RADA – zawsze wybieraj produkty o niskim IG, dieta oparta na takich produktach uwrażliwia tkanki na działanie insuliny. Zdrową alternatywą są np. domowe owsianki czy domowe mieszanki muesli z orzechami.

2

Alkohol – kobiety z zespołem policystycznych jajników nieodłącznie związane są z nadprodukcją androgenów (hormonów płciowych fizjologicznie występujących u mężczyzn). W jajnikach znajduje się wiele receptorów insulinowych. Nadużywanie alkoholu wpływa na nadmierna produkcję insuliny, która pociąga za sobą syntezę androgenów. Powoduje to powstawanie różnych zaburzeń hormonalnych, objawiając się m.in. problemami z płodnością u kobiet z PCOS.

3

Kwasy tłuszczowe trans – zespół policystycznych jajników szczególnie predysponuje do zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego, dlatego należy w miarę możliwości wyeliminować ze swojej diety kwasy tłuszczowe trans. Znajdują się one w takich produktach jak: margaryny utwardzone, fast-foody, frytki, gotowe zupki i inne produkty w proszku, chipsy, chrupki, paluszki, krakersy i inne słone przekąski, słodycze, pączki, czekolady, ciastka przemysłowe i in. Ponadto istnieją badania, które dopuszczają wpływ kwasów trans na procesy związane z rozwojem zespołu metabolicznego – ryzyko niedokrwiennej choroby serca, otyłości brzusznej, cukrzycy typu II, oporności na insulinę.

4

Mąka i produkty z mąki pszennej – w zależności od typu mąki jej wartość odżywcza się zmienia. Im większy stopień przemiału, tym większe straty wartości odżywczej. Mąka pszenna należy do najbardziej oczyszczonych. Produkty z niej wytwarzane mają wyższy IG oraz są mniej zasobne w składniki mineralne i witaminy. Wybieraj zawsze ciemniejsze odpowiedniki – np. mąkę pełnoziarnistą, która jest lepsza pod kątem wartości odżywczych, ma więcej błonnika, a produkty z niej wytwarzane charakteryzują się mniejszym indeksem glikemicznym, co jest szczególnie istotne pod kątem kobiet z występującą w parze z PCOS insulinoopornością.

 

5

Rozgotowane ziemniaki, marchewka, buraki i in. – obróbka termiczna ma bardzo duży wpływ na kształtowanie indeksu glikemicznego. W szczególności przy rozgotowywaniu produktów spożywczych następuje gwałtowny wzrost indeksu glikemicznego przygotowywanej potrawy. Przede wszystkim: wystrzegaj się rozgotowanej marchewki (zdecydowanie lepiej zjeść ją na surowo), ziemniaków i buraków.

6

Cukry proste zawarte w  produktach szczególnie przetwarzanych nie sprzyjają kobietom z PCOS oraz insulinoopornością. Utrudniają unormowanie masy ciała i nie pozwalają na uwrażliwienie tkanek na insulinę. Wyeliminuj zatem produkty takie jak: cukier biały, słodycze, słodzone napoje, jogurty owocowe, wyroby cukiernicze – pączki, ciastka gotowe, biszkopty, herbatniki itd.

7

Sałatka owocowa – powszechnie uważana za samo zdrowie, w praktyce duża jednorazowa dawka owoców będąca ogromną ilość fruktozy – czyli nic innego jak cukru! Dla kobiety z PCOS i insulinoopornością to strzał w kolano, szczególnie w momencie gdy w grę wchodzi unormowanie masy ciała, dążenie do uzyskania owulacji oraz zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę. Rada: sięgaj po owoce jagodowe i łącz je z tłuszczem np. borówki+migdały.

8

Papierosy – w organizmie kobiety z zespołem PCOS występuje zwiększona ilość reaktywnych form tlenu i obniżona zawartość przeciwutleniaczy. Taki stan prowadzi do powstawania tzw. stresu oksydacyjnego, który jest niebezpieczny dla zdrowia (powoduje przyspieszone starzenie organizmu, może być przyczyną miażdżycy czy nowotworów). Palenie papierosów to nic innego jak czysta dawka wolnych rodników tlenowych dostarczanych do organizmu. W policystycznych jajnikach występują zaburzenia owulacji, a wolne rodniki tylko pogłębiają ten stan. Biorą bowiem udział w procesach dojrzewania oocytów, funkcjonowania ciałka żółtego, endometrium czy rozwoju zarodka. Stres oksydacyjny odbija się dlatego na każdym etapie prokreacji.

9

Odtłuszczone produkty mleczne – jak pokazują badania mogą powodować zaburzenia owulacji (w przeciwieństwie do mleka i przetworów pełnotłustych). Wpływ produktów odtłuszczonych na zaburzenia owulacji tłumaczy się zmianami powstającymi w produkcie w procesie przetwórczym – odtłuszczaniu.

10

Sól – zespół policystycznych jajników predysponuje do rozwoju m.in nadciśnienia tętniczego, dlatego kobietom z PCOS nie zaleca się stosowania soli (a przynajmniej jej zminimalizowania). Do przyprawiania potraw warto zastosować zioła, które są źródłem wielu składników mineralnych i nadają potrawom oryginalnego smaku.

Zwróć uwagę ile z powyższych punktów możesz „odhaczyć” u siebie i z czystym sercem zacznij od modyfikowania swojego odżywiania. Pamiętaj, że nawet nie mając insulinooporności, warto kierować się w diecie niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym, ponieważ mniejsze wahania insuliny we krwi są przyjazne dla organizmu.

Bibliografia:
1. Karecka U., Ostrowska L.: Wpływ diety i aktywności fizycznej na płodność kobiet. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2017, Tom 23, Nr 1, 51–56
2. Górna I.: Wpływ spososby żywienia oraz wybranych parametrów stylu życia na płodność i rozrodczość kobiet. Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu Wydział Farmaceutyczny,2014
3. Gacek M.: Zachowania żywieniowe i aktywność fizyczna w grupie lekarzy. Probl Hig Epidemiol 2011, 92(2): 254-259

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych i marketingowych (Facebook Pixel, Google Analytics, Google Tag Manager, Google AdWords, Google AdSense). Szczegóły: polityka prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienia plików cookies, kliknij w przycisk "Ustawienia".
Ustawienia
Polityka cookies
W poniższym formularzu znajdziesz więcej informacji o plikach cookie, których używamy. Możesz tutaj również wyłączyć niektóre z nich.
Usługa Cel użycia Włączone
Cookies funkcyjne Te pliki cookies są niezbędne do prawidłowego działania strony, dlatego nie możliwe jest ich wyłączenie. W ramach tych plików zapisywane są także zdefiniowane przez Ciebie ustawienia cookies.
Facebook Custom Audiences Zezwolenie na te pliki, pozwoli nam zbierać informacje na temat Twojego korzystania ze strony, co pozwoli na kierowanie do Ciebie spersonalizowanej reklamy w ramach narzędzi reklamowych Facebooka. Zgromadzone dane nie pozwalają jednak na bezpośrednią identyfikację. Jeżeli wyłączysz tą opcję reklamy kierowane do Ciebie nie będą spersonalizowane.
Google Analytics Narzędzie Google Analytics służy do analizowania ruchu na blogu. W ramach tego narzędzia nie są gromadzone jakiekolwiek dane pozwalające Cię bezpośrednio zidentyfikować. Informacje, do jakich dostęp posiadam, to, w szczególności: czas spędzony na stronie, przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami, źródło ruchu. Jeżeli wyłączysz Google Analytics, pozbawisz mnie możliwości prowadzenia skutecznych działań analitycznych.
Hotjar Narzędzie Hotjar służy do analizowania ruchu na blogu w celu polepszenia jakości naszych usług. W ramach tego narzędzia nie są gromadzone jakiekolwiek dane pozwalające Cię bezpośrednio zidentyfikować. Informacje, do jakich dostęp posiadam, to, w szczególności: czas spędzony na stronie, przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami, źródło ruchu.